Tłusty Czwartek to święto głęboko zakorzenione w polskiej tradycji. Ma swoje korzenie sięgające już starożytności. Jego historia w Polsce zaczyna się jednak znacznie później, a mianowicie w okresie baroku. Początkowo zwyczaj jedzenia pączków, zwanych wówczas „pampuchami”, był zarezerwowany głównie dla mieszkańców miast i dworów szlacheckich. Na polskich wsiach Tłusty Czwartek zaczął zyskiwać na popularności dopiero pod koniec XIX wieku.
Dzień ten obchodzony w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, będąc zarazem symbolem pożegnania z okresem obfitości i przyjemności przed nadchodzącym czasem postu. W Tłusty Czwartek Polacy zajadają się pączkami i faworkami, co ma zapewnić im pomyślność i szczęście w nadchodzącym roku. Ten zwyczaj, łączący w sobie radość i delektowanie się słodkościami, stanowi istotny element polskiego dziedzictwa kulturowego, żywo obchodzony do dzisiaj.